Nutricionističke vrednosti

LEŠNIK I ZDRAVLJE"Lešnik je bogat belančevinama vrhunskog kvaliteta koje su sastavljene od niza esencijalnih i drugih aminokiselina. Jezgro lešnika obiluje vitaminima B grupe, posebno vitaminima B6 i B1, koji su veoma važni za razvoj mišića, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema. Ovi orašasti plodovi poseduju vitamine A i E koji povoljno deluju na kožu, srce i krvne sudove, jačaju zube i pospešuju imunitet.
Osim toga, lešnik sadrzi omega-3 i omega-6 kiseline koje održavaju vitalnost organizma. Odličan je izvor minerala poput magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvozdja i kalcijuma. Pošto je u energetskom smislu izuzetno vredna namirnica preporučuje se najmladjoj populaciji i mališanima koji se od ranog detinjstva bave sportom."


-Odlomak iz knjige "Moj Prvi Zalogaj" Dr. Ane Gifing

LEŠNIK PUN VITAMINA I MINERALA

Pored raznih minerala i vitamina, lešnik naročito obiluje sledecim vitaminima:
Vitaminima B-grupe, tj. vitaminima B1, B3, B5, B6 i B9 (folna kiselina). Vitamini B-grupe deluju blagotvorno na nervni system, pozitivno utiču stres, nervozu i depresiju, a pomažu i u poboljšanju memorije.
Vitaminom E koji dokazano štiti kožu od štetnog UV zračenja I pomaže u sprečavanju raka kože i fleka koje se javljaju usled starenja. Vitamin E je takodje bitan u održavanju vitalnosti kože.
Minerali - Lešnici su bogаti minerаlimа, posebno mаngаnom, selenom i cinkom. Minerаli kаlcijum, mаgnezijum i kаlijum iz lešnikа mogu da pomognu u smаnjenju nivoа holesterolа.

LEŠNIK UMESTO RIBE

Riba sadrži sledeće vrste omega-3 masne kiseline – alfalinoleinska (ALK), eikozapentaenska i dokozaheksaenoicna (DKHK), dok je kod jezgrastog voća alfalinoleinska (ALK) kiselina primaran sastojak. Medjutim ljudski organizam ima enzime koji alfalinoleunsku kiselinu iz jezgrastog voca mogu da pretvore u druge dve vrste.
Vegeterijanski način ishrane podrazumeva ishranu koja se bazira na namirnicama biljnog porekla, dok je od namirnica životinjskog porekla prihvatljiva konzumacija mleka sira i jaja. Stoga je konzumacija jezgrastog voca u nedostatku konzumiranja ribe vise nego neophodna.
Saznajte više na linku www.plantazalesnika.blogspot.rs

LEŠNIK PRAKTIČNI SAVETI

Šta kupovati? Potražite celo, čisto jezgro bez pukotina i rupa. Očišćeno jezgro treba da bude jedro i čvrsto.
Kako čuvati ? Lešnik čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru najduže 6 meseci, a u zamrzivaču moze stajati i do godinu dana.
Ispecite jezgrasto voće da biste mu pojacali ukus. Zagrejte rernu na 150C, rasporedite 200g ociscenog lešnika u jednom sloju u pleh i pecite oko 15 minuta. Pazite da ne zagori.
Preporučljivo je jesti pečen lešnik, umesto sirovog. Pečenje povećava nivo pkumarinkse kiseline koja se nalazi u lešniku, a deluje kao antioksidant koji jača imunitet i pomaže u prevenciji raznih bolesti.


Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro