Proces proizvodnje

UZGOJ LEŠNIKADjubrenje: U postupku uzgoja lešnika koristimo stajsko i veštačko djubrivo.
Zaštita – u postupu zaštite koristimo preparate renomiranih svetskih firmi kao što su Bayer i BASF. Poštujemo karencu primene preparata.
NE KORISTIMO preparate na bazi glifosata.

SKUPLJANJE LEŠNIKA I TRANSPORTSkupljanje lešnika obavljamo mašinski, što se smatra humanom operacijom u odnosu na ručno skupljanje lešnika.

PRANJE LEŠNIKAU našem procesu uzgoja i prerade lešnika postupak pranja je obavezan. Pranjem se odstranjuju sve nečistoše i biljne primese, ali i insekti i njihovi ostatci. Nakon pranja, sušenja i krckanja, dobijena jezgra su apsolutno čista.

SUŠENJE LEŠNIKASušenje lešnika se vrši prirodnim putem na promaji, van domašaja sunca. Osušeni lešnik je preduslov za skladištenje i pouzdano čuvanje

SKLADIŠTENJE LEŠNIKALešnik se skladišti u prostoriji sa min. vlage u kojoj se temperatura održava na nivou od 8 do 12 C. Ovakav način skladištenja omogućava čuvanje lešnika preko 6 meseci

OBRADA JEZGRA LEŠNIKALešnik se u postupku obrade prvo kalibrira, zatim se krcka, a nakon toga vrši se mašinsko odvajanje jezgra od ljuske.
Nakon mašidskog odvajanja jezgra od ljuske vrši se ručna kontrola i u tom postuku odstranjuju se preostale ljuske i odvajaju poljomljena i oštečena jezgra od celog jezgra. Na kraju ovog postupka dobijamo tri vrste proizvoda: cela jezgra, oštećen jezgra i polomljena jezgra.

KALIBRIRANJE LEŠNIKAJezgro lešnika se kalibrira i svrestava u sledeće kategorije: Ekstra klasa 13-15 mm; Prva klasa 11-13 mm; Druga klasa 9-11mm
Klaibriranje jezgra je naročito važno kada se lešnik peče zbog ujednačenja stepena pečenosti lešnika.

Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro